Αυτοκόλλητες ετικέτες για μπουκάλια και βάζα


Κείμενο, επιμέλεια άρθρου:
Θοδωρής Μαστρογιάννης


Γραφίστας

Η ετικέτα είναι ένας από τους βασικότερους τρόπους προβολής των τυποποιημένων προϊόντων που συσκευάζονται σε μπουκάλια και βάζα. Αναδεικνύει την αισθητική του προϊόντος, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνει. Κάνει το προϊόν αναγνωρίσιμο και προβάλει τα στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό. Είναι το πρώτο στοιχείο που θα δει και θα διαβάσει ο πελάτης πριν αγοράσει.
Οι αυτοκόλλητες ετικέτες εκτυπώνονται σε οποιοδήποτε μέγεθος, σε αυτοκόλλητο χαρτί ή βινύλιο, με αδιάβροχη εκτύπωση και κόβονται σε οποιοδήποτε σχήμα. Οι μέθοδοι εκτύπωσης είναι πολλοί όπως, μεταξοτυπία, χρυσοτυπία (θερμή ή ψυχρή), ολογραφία, βερνίκι ματ ή γυαλιστερό ή συνδυασμός των δύο, λαμινάρισμα ματ ή γυαλιστερό ή συνδυασμός των δύο, γκοφρέ-ανάγλυφη εκτύπωση, μεταβλητά δεδομένα (εικαστικά ή αριθμητικά). Αρκετά συχνά δημιουργούνται ετικέτες με συνδυασμό των μεθόδων εκτύπωσης και των υλικών.
Κάθε λύση καλύπτει διαφορετικές ανάγκες και η τελική επιλογή εξαρτάται τόσο από το εικαστικό αποτέλεσμα όσο και από τις προδιαγραφές του προϊόντος. Τα περισσότερα είδη ετικετών περιγράφονται στη συνέχεια:

Κλασικές ετικέτες
Οι κλασσικές ετικέτες είναι αυτοκόλλητες, τυπωμένες στη μια όψη, με υψηλή ευκρίνεια και κομμένες σε διάφορα σχήματα. Όσο αφορά στο υλικό, μπορεί να είναι χάρτινες ή συνθετικές, ανθεκτικές σε όλες τις συνθήκες συσκευασίας, μεταφοράς, αποθήκευσης, τοποθέτησης στο ράφι ή στο ψυγείο. Ο μόνος περιορισμός είναι τα χρώματα. Η εκτύπωση γίνεται είτε με έναν συγκεκριμένο αριθμό χρωμάτων Pantone είτε με την τετράχρωμη μέθοδο CMYK.







Πολύπτυχες ετικέτες
Υπάρχει μια ειδική κατηγορία με δίπτυχες ή τρίπτυχες ετικέτες. Αυτές διαθέτουν περισσότερες από μια, εκτυπώσιμες επιφάνειες και επιτρέπουν την εκτενέστερη καταγραφή στοιχείων στις περιπτώσεις που απαιτείται η λεπτομερής πληροφόρηση του καταναλωτή. Τα επιπλέον στοιχεία που μπορεί να αναγράφονται είναι ο τόπος και η φιλοσοφία παραγωγής, η θερμοκρασία συντήρησης, τα συστατικά, οι βαθμοί περιεκτικότητας σε αλκοόλ, η γκάμα προϊόντων, διαφορετικές γλώσσες κ.λπ.




Πρόσθετες ετικέτες
Αυτό το είδος ετικετών (γραβάτες) δεν κολλιούνται πάνω στον περιέκτη, αλλά τοποθετούνται γύρω από τον λαιμό των φιαλών. Το μέγεθός τους και το σχήμα τους επιτρέπουν την καταγραφή πολλών πληροφοριών για την πλήρη ενημέρωση του καταναλωτή. Για την κατασκευή τους απαιτείται η χρήση κοπτικού και τυπώνονται σε χαρτί με πλαστικοποίηση για περισσότερη αντοχή.






Ετικέτες με μεταβλητά δεδομένα
Η ιδιαίτερη αυτή ομάδα, υποστηρίζει την μαζική παραγωγή ετικετών, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει την ύπαρξη στοιχειών που διαφοροποιούνται ανά τεμάχιο. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να είναι κείμενα, αριθμοί, εικόνες αλλά και τμήματα του εικαστικού. Με τον τρόπο αυτό κάθε περιέκτης αποκτά ιδιαίτερη ταυτότητα, προσωπική βαρύτητα ή και συλλεκτική αξία σε ορισμένες περιπτώσεις.





Διαφανής ετικέτες
Το βασικό χαρακτηριστικό των ετικετών αυτών είναι ότι διαθέτουν εξαιρετική διαφάνεια. Με τον τρόπο αυτό όταν κολλιούνται στον περιέκτη, δίνουν την εντύπωση ότι τα στοιχεία τυπώθηκαν απευθείας στην επιφάνειά του. Η διαφάνεια των ετικετών επιτρέπει την άμεση οπτική επαφή με το περιεχόμενο.








Ετικέτες ασφαλείας
Οι ετικέτες αυτές επεκτείνονται και καλύπτουν το πώμα ή το άνοιγμα του περιέκτη. Με τον τρόπο αυτό εγγυώνται και πιστοποιούν τη γνησιότητα του προϊόντος, καθώς αποκαλύπτουν πιθανή προσπάθεια παραβίασης, αφαίρεσης ή αντικατάστασης του περιεχομένου. Επιπλέον, έχουν ένα ιδιαίτερο εικαστικό αποτέλεσμα και δημιουργούν χώρο για περισσότερα καταγραφή και παρουσίαση περισσότερων στοιχείων. 





Ετικέτες με εσωτερικό κοπτικό
Οι ετικέτες αυτές μέσα στο εικαστικό τους έχουν τμήματα που επιτρέπουν να διακρίνονται τα στοιχεία κοιτώντας από τη μια πλευρά του περιέκτη στο εξωτερικό μέρος της άλλης πλευράς. Αυτό μπορεί να συμβεί με την προϋπόθεση ότι ο περιέκτης και το περιεχόμενο είναι διαφανή ή έστω ελαφρά χρωματισμένα. Έτσι με τον τρόπο αυτό μπορεί κάποιος να δει μέρος του εικαστικού, κείμενα, εταιρικά στοιχεία, barcode, και ότι άλλο θεωρείται απαραίτητο.






Shrink sleeve (μανίκι)
Οι ετικέτες αυτές προσαρμόζονται στο σώμα του περιέκτη και ύστερα από θερμοσυρρίκνωση καλύπτουν όλες τις επιφάνειες, καμπύλες ή επίπεδες. Δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης του συνόλου της επιφανείας του περιέκτη για προβολή μηνυμάτων που δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί με άλλο είδος ετικέτας. Αναλυτικότερα: 

  • Επιτρέπει την προβολή του προϊόντος από όλες τις πλευρές. 
  • Λειτουργεί ως ταινία ασφαλείας προστατεύοντας από το άνοιγμα, το καπάκι ή το πώμα της συσκευασίας.
  • Είναι εξαιρετικά διαυγής στα σημεία που είναι διάφανη.
  • Ενοποιεί προϊόντα για προωθητικές ενέργειες.
  • Κατάλληλες για συσκευασίες προϊόντων σε σκληρό περιέκτη, όπως μπίρες, αναψυκτικά, softdrinks κ.λπ. 







Ειδικά υλικά
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι αυτοκόλλητες ετικέτες που για την εκτύπωσή τους χρησιμοποιούνται ειδικά χαρτιά που αντέχουν στην υγρασία και στις διάφορες θερμοκρασίες. Συνήθως οι ετικέτες αυτές παραδίδονται σε ρολό και κολλιούνται με το χέρι στον περιέκτη.









Προσωπική ετικέτα
Οι προσωπικές ετικέτες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τον καταναλωτή να αισθανθεί το προϊόν σαν δικό του, αφού ο ίδιος διαμορφώνει το περιεχόμενό της. Συνήθως δεν μπαίνουν στην μαζική παραγωγή, αλλά περιορίζονται σε μικρές ποσότητες και αφορούν σε ιδιωτική χρήση. Μπορούν να καταστήσουν το προϊόν συλλεκτικό, αφιερωμένο σε κάποιο πρόσωπο ή σε ένα σημαντικό γεγονός. Παρατείνουν τη ζωή του προϊόντος, προτείνοντας μια νέα χρήση του περιέκτη του μετά την κατανάλωσή του. Τέλος, αυξάνουν κατακόρυφα τις πωλήσεις και δημιουργούν μια ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στον καταναλωτή και το προϊόν.






Ετικέτες με εκτύπωση στην κόλλα
Οι ετικέτες της κατηγορίας αυτής τυπώνονται και στις δύο όψεις, τόσο στην εξωτερική επιφάνεια, όσο και στην εσωτερική πλευρά της κόλλας. Είναι κατάλληλες για διαφανής περιέκτες, με διαφανή ή ημιδιαφανής περιεχόμενο. Στην εσωτερική πλευρά καταγράφονται οδηγίες χρήσης, τα συστατικά ή και απλά γραμμικά σχέδια που ενημερώνουν για το προϊόν.



Ετικέτες που αφαιρούνται με το πλύσιμο 
Η ιδιαίτερη αυτή κατηγορία ετικετών, αφορά στους γυάλινους περιέκτες και έχει την ιδιότητα να αποκολλούνται ή να διαλύονται εύκολα στο πλύσιμο. Οι ετικέτες αυτές χρησιμοποιούνται σε περιέκτες που επιστρέφονται, για να τοποθετηθεί νέα ετικέτα ή προορίζονται για άλλη χρήση μετά την κατανάλωση του περιεχομένου. 



Σχετικά άρθρα

Πηγές


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου